Skip to main content

Hogyan védekezhet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen?

Az óvszer jelenleg az egyetlen hatékony védelmet jelenti a nemi úton terjedő betegségek (STD-k) és fertőzések (STI-k), például a klamídia, a HPV és a HIV ellen, mind a férfiak, mind a nők számára. Annak érdekében, hogy a védelem optimálisan működjön, és a szórakozás és az érzés ne szenvedjen csorbát, a megfelelő méretű óvszerek a legalkalmasabbak. A megfelelő óvszerek ritkábban csúsznak le, ugyanakkor nem szorítanak, így a szórakozás és a védelem nem ellentmondás, hanem kéz a kézben járnak.

Mik azok a szexuális úton terjedő betegségek?

A szexuális úton terjedő betegségek olyan betegségek, amelyek védekezés nélküli nemi közösülés során terjedhetnek. Különböző okaik lehetnek, és baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól vagy akár parazitáktól származhatnak.

A szexuális úton terjedő betegségek különböző típusai

Vírusok:

 • HIV, amely AIDS-hez vezethet
 • Humán papillómavírusok (HPV), amelyek többek között méhnyakrákhoz vezethetnek.
 • Hepatitis A, B vagy C
 • Genitális herpesz
 • Cytomegalovírus

Baktériumok:

 • Szifilisz
 • Gonorrhoea
 • Ulcus molle
 • Bakteriális vaginózis
 • Chlamydia
 • Hasmenés (betegség esetén orális szex útján is átvihető).

Gombák:

 • Candidiasis

Paraziták:

Miért olyan fontos a nemi betegségek elleni védelem?

Az utóbbi években sajnos ismét emelkedik a nemi betegségek száma. Egyes esetekben ez teljesen észrevétlenül történik, mert bizonyos betegségekkel tünetmentesen is fertőződhetünk. Az Institut Pasteurs tanulmánya szerint a nemi úton terjedő fertőzések száma Franciaországban 2020 és 2021 között mintegy 30%-kal emelkedik. A fiatalok különösen érintettek.

A szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem különösen fontos a következők esetében:

 • új partnerség
 • több partnerrel vagy állandó kapcsolat nélkül
 • stabil és bizalomteljes kapcsolaton kívül
 • partnercsere

Nincs más módja a védekezésnek az óvszer használatán kívül?

Igen, vannak. Ma már léteznek védőoltások bizonyos betegségek, például a hepatitis B vagy a méhnyakrákot okozó humán papillómavírusok (HPV) ellen. Ezek a védőoltások azonban csak ezekkel a specifikus vírusokkal szemben nyújtanak védelmet, más kórokozókkal szemben nem. Ha tehát új partnere van, és nem akar kockázatot vállalni, az egyetlen biztos védekezés a megfelelő óvszer. Alternatívaként megpróbálhatja kizárni a kockázatot szexuális úton terjedő betegségekre irányuló vizsgálatokkal, de ez költséges és időigényes lehet. A tesztek elvégezhetők az orvosnál, vagy - egyes betegségek, mint a HIV, a klamídia, a szifilisz vagy a gonorrhoea esetében - olyan szolgáltatóknál is, mint például az S.A.M Health, amely diszkrét otthoni teszteket kínál egy laboratóriummal és más partnerekkel együtt.

A nők vagy leszbikus párok számára az óvszer mellett lehetőség van arra is, hogy nyalókendővel vagy speciális női óvszerrel védekezzenek a nemi úton terjedő betegségek átvitele ellen.

Ki segíthet, ha nemi úton terjedő fertőzésem van?

Ha fertőzésre vagy betegségre gyanakszik, mindig forduljon orvosához. Gyakran a háziorvos mellett urológus vagy nőgyógyász is segíthet. Kerülje a védekezés nélküli közösülést akkor is, ha szexuális úton terjedő fertőzésre gyanakszik, és előre tájékoztassa partnerét a gyanújáról.

Következtetés: Az óvszer a legjobb védelmet nyújtja a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Annak érdekében, hogy aggodalom nélkül és a lehető legjobb védelemmel élvezhesse a szexet partnerével, mindig a megfelelő méretű óvszert kell használnia. Ez az egyetlen módja annak, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és ugyanakkor gondtalan érzésben legyen a szex során. A megfelelő óvszerek nem csúsznak le és nem szorítanak. Ezért biztosítják a lehető legjobb érzést a szexuális együttlét során és az optimális biztonságot.

Vásároljon megfelelő óvszert most

Mister Size
További cikkek

Az óvszer megfelelő felhelyezése - hogyan kell csinálni anélkül, hogy idegesítő lenne

Olvassa el most

Barátság+, vegyes, nyitott kapcsolat és poligámia - mi a helyzet a modern párkapcsolati modellekkel?

Olvassa el most

Nem számít, milyen nagy vagy kicsi - szeretem a péniszemet

Olvassa el most