Skip to main content

Fogamzásgátlás más országokban - óvszer, tabletta stb. világszerte

Hogyan működik a fogamzásgátlás más országokban? Az óvszer és a tabletta is népszerű fogamzásgátló módszerek világszerte?

Más országokban más szokások vannak a fogamzásgátlással kapcsolatban?

Európában a fogamzásgátló tabletta és az óvszer nagyon is vezető szerepet tölt be a fogamzásgátlásban, országonként hol az egyik, hol a másik módszerrel. Németországban például a tabletta és az óvszer szinte egyenrangúak. A BZgA (Szövetségi Egészségnevelési Központ) 2018-as felmérése szerint az óvszer egyre népszerűbb, mint a tabletta, különösen a 18 és 29 év közötti fiatalok körében, és már most is az első számú fogamzásgátló módszer. Különösen a fiatalabbak valószínűleg már nem akarják vállalni a mellékhatások kockázatát, amikor a hormonokat tabletta formájában szedik. Az óvszert használók aránya ebben a korcsoportban 2011-hez képest 7 százalékponttal 58 százalékra nőtt, a tablettát használók aránya pedig ugyanebben az időszakban 16 százalékponttal csökkent.

A BZgA 2018-as felmérése szerint Németországban egyébként még mindig a következő fogamzásgátló módszerek játszanak szerepet:

  • IUD 10%-os részesedéssel
  • Férfiak sterilizálása 3%-os részesedéssel
  • Naptári módszer 3%-os részesedéssel
  • Női sterilizálás az összlétszám 2%-ával
  • Hőmérsékleti módszer 2%-os részesedéssel
  • Hüvelygyűrű/nuvaring 2%-os részesedéssel

Összességében egyre nagyobb az érdeklődés a hormonmentes fogamzásgátlók iránt, és a tendencia egyértelműen egyre inkább az óvszer felé mozdul el.

Milyen más fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésre világszerte?

Világszerte a fogamzásgátló módszerek között a fogamzásgátló tabletta és az óvszer a második, illetve a harmadik helyen áll; különösen Európában és más nyugati országokban még a rangsor élén is ezek állnak. Az óvszer és a fogamzásgátló tabletta jól hozzáférhető és alacsony áron kapható. Egyes országokban az óvszer bizonyos feltételek mellett ingyenesen vagy receptre is beszerezhető.

Nemzetközi szinten sajnos a női sterilizáció gyakran még mindig az első számú fogamzásgátló módszer; ezt a tartós módszert gyakran más lehetőségek hiánya indokolja.

Az óvszer és a tabletta mellett a spirál és a háromhónapos injekció valóban jelentős részesedéssel bír a világ fogamzásgátló módszerei közül. Az egyéb hormonmentes vagy hormonális módszerek, mint például a naptár- vagy hőmérsékleti módszer, a hüvelyi vagy hormonális gyűrűk vagy a coitus interruptus csak kisebb szerepet játszanak a világméretű összehasonlításban.

Csak az óvszer nyújt kettős védelmet

Az összes említett fogamzásgátló módszerrel kapcsolatban fontos tudni, hogy a nem kívánt terhesség elleni védelem mellett csak az óvszer nyújt védelmet a veszélyes, nemi úton terjedő betegségek ellen is. Az optimális védelmet és az óvszer teljes érzetét csak a megfelelő óvszermérettel lehet elérni. Ha az óvszer tökéletesen illeszkedik, semmi sem csúszik le, és semmi sem szorít vagy szorít.

Mister Size
További cikkek

Az óvszer megfelelő felhelyezése - hogyan kell csinálni anélkül, hogy idegesítő lenne

Olvassa el most

Barátság+, vegyes, nyitott kapcsolat és poligámia - mi a helyzet a modern párkapcsolati modellekkel?

Olvassa el most

Nem számít, milyen nagy vagy kicsi - szeretem a péniszemet

Olvassa el most