Skip to main content

A tabletta - tényleg a helyes út az egyenlőség eléréséhez a szexben?

Amikor az első fogamzásgátló tabletta az 1960-as években piacra került, gyorsan a nők önrendelkezésének és egyenlőségének szimbólumává vált. Mert végre a férjétől teljesen függetlenül dönthetett arról, hogy akar-e gyermeket vagy sem. Ebből a szempontból nagyszerű dolog. De ami egykor felszabadító csapásnak indult, az ma sok nőt nyomaszt: amikor a hormonális beavatkozás hirtelen már egyáltalán nem tűnik önrendelkezésnek, és nincs valódi alternatíva.

Miért érdemes a nőknek és a férfiaknak is végre változtatni valamit, és a jövőben együtt gondolkodni a fogamzásgátlásról:

A fogamzásgátlás a nők dolga?

Mivel a fogamzásgátló tabletta az egyik legbiztonságosabb és legegyszerűbb fogamzásgátló módszer, sok helyen természetesnek számít, hogy a nők megfelelő előkészületeket tesznek. Sok férfi valószínűleg örül ennek, mert lehet, hogy voltak már olyan tapasztalatai, amikor az óvszer (helytelenül használva) jelentősen csökkentette az érzést, vagy akár ki is durrant. És különben is, ha sok fiatal hölgy már jóval az első szexuális élménye előtt beveszi a tablettát, hogy a pattanásait kordában tartsa - mi baj lehet ezzel? De eltekintve attól, hogy az óvszer sok esetben már csak a fertőzés miatt is elsőbbséget kellene élveznie: A fogamzásgátlás valóban a nők dolga? Mert még ha a tabletta elsőre olyan egyszerűnek is tűnik, számos hátránya is van - a hangulatingadozásoktól kezdve a fizikai rendellenességeken át a szexuális vágy teljes eltűnéséig.

Szánjon időt az alternatívák mérlegelésére.

Ha Ön nőként vagy partnere nem tartozik azok közé a nők közé, akik évekig képesek mellékhatások nélkül szedni a tablettát, vagy ha a hormonális fogamzásgátlás egyszerűen már nem jöhet szóba, akkor érdemes egy kis időt szánnia arra, hogy tájékozódjon az alternatívákról. Sajnos nincs tökéletes fogamzásgátló módszer - mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. De sok lehetőség van, és végül mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi felel meg neki a legjobban. Fontos, hogy mindenben, ami a testével kapcsolatos, maga hozza meg a döntést. A sterilizáláson és az óvszereken kívül a fogamzásgátlás szinte kizárólag a nő részéről történik, és néha jelentős fizikai beavatkozással jár (pl. a réz spirál vagy a 3 hónapos injekció). A legfontosabb dolog a fogamzásgátlással kapcsolatban: teljes mértékben el kell köteleznie magát a módszer mellett, és jól kell éreznie magát vele.

Döntsenek együtt a fogamzásgátló módszerről

A tájékozódás és a közös döntés mindkét partner számára felelősségvállalást jelent. Minden fogamzásgátló módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Ami különösen az óvszer mellett szól: sok nő újra felfedezi a libidóját, miután abbahagyta a hormonális fogamzásgátló módszerek használatát. Kellemes mellékhatás, amelyből mindkét partner profitál!

Az ezüstgolyó: a közös felelősségvállalás

Természetesen az a tény, hogy a saját testről való döntés mindig az ember saját magáé, nem zárja ki a közös döntéseket. A legjobb, ha mindketten jól érzik magukat az új fogamzásgátló módszerrel, és együtt vállalják a felelősséget. Itt érdemes újra az óvszerre gondolni. Itt ugyanis a nő és a férfi is átveheti a vezetést, és mindketten egyformán felelősek a fogamzásgátlásért. Egyszerűen felváltva vásárolhatjátok meg őket, és magatok dönthetitek el, hogy a helyi boltba mentek-e, vagy online rendelitek meg őket - a költségek és a (kis) erőfeszítés így igazságosan oszlanak meg. Mindenekelőtt nem kell orvoshoz fordulnia, és nem kell semmit sem tennie, ami miatt esetleg aggódnia kellene. Ami pedig az óvszerrel kapcsolatos esetleges nehézségeket illeti, ne aggódjon: ha egyszer megtalálta a megfelelő óvszerméretet, a széles körben elterjedt hátrányok nem többek, mint alaptalan kifogások. Minden tökéletesen illeszkedik, és élvezheti az intenzív és biztonságos szexet.

A fogamzásgátló módszerek ügyes kombinálása - pl. NFP + óvszer

Természetesen a különböző fogamzásgátló módszereket is kombinálhatja. A természetes családtervezés (NFP) például egy olyan izgalmas koncepció, amelyben a nő a teste jelzései alapján meg tudja mondani, hogy mikor van peteérése. Ehhez minden reggel megméri a testhőmérsékletét és naponta többször az úgynevezett méhnyakváladékot. Hosszú távon ez egy körülbelül 12-14 napos havi ablakot eredményez a termékeny fázis körül, amikor fontos az óvszeres fogamzásgátlás. A többi napokon további fogamzásgátló módszer nélkül is megteheti. Természetesen az óvszer továbbra is megfelelő a betegségek elleni védelemre - ezért az NFP különösen alkalmas a hosszú távú kapcsolatokban történő szexhez. Abszolút gondossággal végrehajtva az NFP ugyanolyan biztonságosnak tekinthető, mint a fogamzásgátló tabletta. Mielőtt azonban kipróbálná ezt vagy más módszereket, mindig részletesen tájékozódjon a megfelelő kockázatokról, hogy mindig a biztonságos oldalon legyen.

Végre újra élvezhetem a nagyszerű szexet

Ha eddig a tablettát szedte, és most más fogamzásgátló módszerre vált, ez valószínűleg észrevehető lesz - nagyon pozitív értelemben. Sok nő hirtelen újra felfedezi a libidóját, és olyan vágyat érez a szex iránt, amelyet korábban teljesen elfelejtett. Ez akár teljesen új lendületet is hozhat a kapcsolatotokba, amit bátran vigyetek magatokkal. Végül is megérdemled a jó szexet. Mert az egyenlőség és a közös felelősségvállalás rendkívül szexi lehet.

Mister Size
További cikkek

Csinálj belőle többet - szexuális fantáziákkal a személyes fejedben mozi

Olvassa el most

Egyik sem olyan, mint a másik - mit jelentenek a különböző péniszformák

Olvassa el most

Kevesebbet szexelnek ma az emberek?

Olvassa el most