Skip to main content

Kevesebbet szexelnek ma az emberek?

2018 végén nagy izgalmat keltett a "The Sex Recession" című jelentés a "The Atlantic" magazinban. A legújabb tanulmányok szerint az Egyesült Államokban a fiatalabb generációk kevesebbet szexelnek, mint szüleik ugyanebben az életkorban. Ez nem igazán illik bele abba a ténybe, hogy manapság állandóan a szex témája vesz körül minket - akár filmekben, akár könyvekben, akár bárhol máshol. És sokkal könnyebbé vált az ezzel való foglalkozás. Nyugodtan beszélhetünk nyíltan a szexről (hála az égnek!). Az olyan sorozatok, mint a "Sex Education" vagy az olyan podcastok, mint az "Oh, Baby " nemcsak szórakoztatóak, hanem értékes tippeket is adnak a teljes szexuális élethez. És még ha nem is feltétlenül beszélgetünk a szüleinkkel a BDSM-ről a vacsoraasztalnál, egyre kevesebb a tabu. Ezzel párhuzamosan pedig sokkal több lehetőség nyílik arra, hogy megismerjük és kövessük személyes szenvedélyeinket - anélkül, hogy a társadalmi élet mellékvágányára kerülnénk. A szex divatos témává vált, társadalmilag teljesen elfogadott és en vogue. Akkor hogy lehet, hogy a fiatalok kevesebbet szexelnek? Egyszerűen csak elszürkültünk?

Karrierstressz, elégtelenségérzet és kevesebb elkötelezettség - a kevesebb szex okai

Egy 1991-es felmérés szerint a középiskolások mintegy 54%-ának volt már szexuális tapasztalata - 2015-ben ez az arány alig több mint 41% volt. Egy átlagos felnőtt pedig 2014-ben évente csak 54 alkalommal szexelt, szemben a 90-es évek végi 62 meghitt pillanattal. Valószínűleg az utóbbi években még valamivel kevesebb is lett ...

Németországban a dolgok részleteiben kicsit másképp néznek ki, de a tendenciák hasonlóak: a "Freizeit Monitor 2019" című tanulmány például most mutatta ki, hogy 2014 óta 4%-kal csökkent azoknak a németeknek az aránya, akik legalább havonta egyszer szexelnek. A németek egyharmada (30%) sem szexel hetente legalább egyszer. A fiatal felnőttek között legalább néhányan vannak többen (40%) - de nem igazán sokan.

A szexuális élet hanyatlásának okai sokrétűek, és csak találgatni lehet: Egyrészt a mai fiatalok sokkal nagyobb karrierstressznek vannak kitéve, ami azt jelenti, hogy a romantikus kapcsolatok gyorsan háttérbe szorulnak. Ha ehhez még a saját testünkkel való elégedetlenség is társul, akkor elég nehéz lehet egy másik emberrel egyáltalán kapcsolatba kerülni, és közösen ráhangolódni a hangulatra. És különösen a sok tökéletes Instagram-kép miatt olyan könnyű elégtelennek érezni magunkat. Ráadásul ott van ez az állandó el nem kötelezés: a társkereső appok óriási választási lehetőséget adnak - hogyan tudnál elköteleződni, kérlek? Ezt tükrözi egy tanulmány is, amely szerint a 35 év alatti amerikaiak mintegy 60%-a nem él elkötelezett párkapcsolatban. Bár még mindig azok a párok, akiknek a szexuális élete statisztikailag aktívabb.

És a szex mindenütt benne van a levegőben - még túl sok is belőle?

És valószínűleg az is igaz, hogy a szex mindenütt jelenléte és a vele gyakran együtt járó magas elvárások miatt kissé túlterheltnek érezzük magunkat. Minden oldalról halljuk, hogy milyen jó lehet a szex. De mi van akkor, ha mi magunk sem boldogulunk vele olyan jól? És utána rosszul érezzük magunkat, mert nem tudunk lépést tartani? Ami a nyitottságot illeti, "sokat beszélünk a szexről, de nem a saját szexünkről", ahogyan Kristina Weitkamp újságíró és "felvilágosító" meglehetősen találóan fogalmaz egy interjúban. És amiről beszélünk, az elbizonytalanít minket. Nem csoda, hogy a dolgok gyakrabban mennek rosszul, vagy egyszerűen nincs kedvünk a szexhez, amikor alkalom adódik rá. Különösen akkor, amikor először egy (még) ismeretlen ellenlábassal kell megküzdenünk. Általában úgy tűnik, hogy egyre több és több történik elméletben: Gyufát gyűjtesz, beszélgetsz egy kicsit - de igazi találkozó és minden, ami utána következik, nem történik meg túl gyakran. Valahogy kár érte. Ugye?

Mi segít, ha több szexre vágyom? - 5 kézzelfogható tipp

És most? Csak fogadjuk el a fejlődést, vagy tehetünk valamit magunk, ha inkább több szexet szeretnénk? Mi természetesen az utóbbi mellett vagyunk - és ezért öt alapvető tippet adunk, hogy a jövőben több teret engedjünk a szexnek az életedben:

1. ne válasszuk mindig a könnyebbik utat.

Gyakran választjuk a könnyebbik utat: találunk egy találatot és egy ígéretes csevegést, de aztán a döntő lépés előtt, a valódi randevú előtt meghátrálunk. Vagy inkább magunkat elégítjük ki, mert ez könnyebb, mint belekeveredni egy olyan helyzetbe, amelyben bizonytalannak érezzük magunkat. Ennek már vége. A jövőben hagyja el a könnyebb utat, és bátran tegyen egy lépést előre. Ha kiderül, hogy kudarcot vallott, mindig bejelölheti, és továbbléphet a következő próbálkozásra.

2. ne akadj el a sok lehetőségben.

Persze, a választék óriási, és hihetetlenül nehéz dönteni. Inkább a dögös Joyclubos ismerősre, az okos egyetemi diáktársra, vagy arra az egy srácra, aki néhány csevegés után olyan tökéletesen megért minket? Gyorsan belegabalyodik a lehetőségekbe, és a sokkhatás állapotában inkább egyikbe sem akar belekeveredni. Jobb, ha ennek is véget vetsz - ideális esetben úgy, hogy egyszerre csak egy emberre koncentrálsz. Ha kétségeid vannak, bármikor találkozhatsz másokkal, ha a jelenlegi ismeretségednek vége. Egyébként ez csak másokkal szemben tisztességes. Vagy szeretnél egy lenni a sok közül?

3. engedjetek meg több közelséget és kapcsolódjatok egymáshoz.

Ha minden romantikus találkozás csak fél és egész, mert gátlásosak vagyunk az elköteleződést illetően, az természetesen kihat a szexuális életünkre is. Mert még ha azt mondjuk is, hogy lazán állunk hozzá, gyakran egy láthatatlan fal áll közöttünk. Egy védőfal, amely például a csalódástól hivatott megvédeni minket. Csakhogy ennek következtében sok jó dolog elveszhet, és az igazi közelség néha művészetté válik. Ezért: Ha egy találkozás elvileg jól esik, engedjetek meg idővel több közelséget, és így adjátok meg magatoknak az esélyt, hogy még több legyen belőle. Ez általában elég pozitív hatással van a szexuális életedre.

És ha rosszul megy, akkor rosszul megy. Aztán elmondhatod magadnak, hogy megpróbáltad, és végül valahol máshol is lesz egy ígéretes találkozás.

4. zárja ki a stressztényezőket - teremtsen időt a kikapcsolódásra.

Aligha létezik nagyobb vágygyilkos, mint a stressz - és ez ma már mindenütt jelen van. Ahhoz, hogy ez ne tegye tönkre a szexuális életét, tudatosan olyan (idő)tereket kell teremtenie, ahová a stressz nem juthat be. Nem számít, mi jár a fejedben, később is foglalkozhatsz vele. A jól megérdemelt pihenőidőben a kikapcsolódás az, ami számít - akár egy kis, kellemes kaland formájában is.

A "kikapcsolás" megtanulásának jó módja a meditáció. Csak próbálja ki. Vagy kezdje a simogatást egy kis masszázzsal, miközben relaxáló zenét hallgat ...

5 Beszéljetek a szexről és a saját igényeitekről - mind a randevúkon, mind a kapcsolatokban.

A szex általában csak akkor lesz igazán jó, ha ismeritek a szexuális igényeiteket és azokat az apró titkokat, amelyekkel egymás kedvére tehetitek. Ehhez természetesen nyitottságra és bizonyos fokú bizalomra van szükség. De bár néha elég furcsa érzés lehet saját erotikus vágyaidról beszélni, valójában nem kell félni. Nem biztos, hogy mindig tökéletes a párod. De nagyon klassz lehet együtt kipróbálni új dolgokat, és aztán érezni, ahogyan a partneredet egészen új magasságokba emeli.

Természetesen mindig tudatosan kell eldöntened, hogy kivel szeretnéd megosztani legintimebb vágyaidat. A helyzettől függően azonban érdemes lehet ezt már az első néhány randin megtenni. Ki tudja, milyen lehetőségek adódnak majd ...

 

Jó szórakozást tippjeinkkel! Szóljon nekünk, ha ezek segítenek Önnek. És ha te is tudsz néhány bennfentes tippet, csak írj nekünk! Az Atlantic cikke egyébként néhány jó hírrel is visszhangzott: Nevezetesen, hogy az idősebb emberek manapság még mindig elég aktívak. Tehát ha fiatalon nem szexelsz sokat, később mindig bepótolhatod a lemaradást.

Mister Size
További cikkek

A jó szexnek nem kell tökéletesnek lennie

Olvassa el most

A tabletta - tényleg a helyes út az egyenlőség eléréséhez a szexben?

Olvassa el most

Óvszer és síkosító - így a szex úgy megy, mint a karikacsapás

Olvassa el most