Skip to main content

Mi az a Pearl Index - és miért jó az óvszer!

Ha a fogamzásgátlókkal és azok hatékonyságával foglalkozik, előbb-utóbb bele fog botlani a Pearl Indexbe. Itt megtudhatod, mit jelent ez a mérőszám, hogyan számítják ki, és mi az óvszerek Pearl-indexe!

Mi az a Pearl-index?

A Pearl-index a fogamzásgátlók biztonságosságának mérőszáma. Minél alacsonyabb a Pearl-index, annál jobban működik a fogamzásgátló módszer.

Konkrétan a Pearl-index azt mutatja meg, hogy 100 nőből hányan esnek teherbe egy éven belül annak ellenére, hogy egy adott fogamzásgátlót használtak.

Hogyan számítják ki a Pearl-indexet?

A Pearl-index a következő képlettel számítható ki:

((terhességek száma x 12 hónap) x 100) / (nők száma x használat hónapja).

A 2-es Pearl-index tehát azt jelentené, hogy egy év alatt 100 nőből 2 terhes lett a fogamzásgátlás használata ellenére.

Az értéket azonban általában csak 100 nőre és 1 évre extrapolálják, anélkül, hogy ennyi nő ténylegesen részt vett volna egy vizsgálatban ebben az időszakban (lásd a számítási példát).

Pearl-index Számítási példa: 85 nő 6 hónapon keresztül tesztel egy új fogamzásgátló tablettát. 1 nő a tabletta szedése ellenére teherbe esik.

= ((1 terhesség x 12 hónap) x 100) / (85 nő x 6 hónapos használat) = 1200 / 510 = 2,35

Ez azt jelenti, hogy az új fogamzásgátló tabletta Pearl-indexe 2,35 lenne.

Extrapoláltan 100 nőből 2,35 esett volna teherbe egy éven belül, ha az új fogamzásgátló tablettát használta volna.

Honnan származik a Pearl-index?

A Pearl-indexet Raymond Pearl amerikai statisztikus találta ki még az 1930-as években, és róla nevezték el. A cél egy egyszerű módszer kidolgozása volt a fogamzásgátlók hatékonyságának mérésére.

Mennyire megbízható a Pearl-index?

A Pearl-index egy praktikus mérőszám a különböző fogamzásgátló szerek fogamzásgátló védelmének felületes összehasonlítására. Nem szabad azonban vakon hagyatkozni rá, mert a termékenységet nagyban befolyásoló fontos tényezőket alig vagy egyáltalán nem veszi figyelembe.

A Pearl-index nem veszi figyelembe:

  • A nők életkora (a termékenység az életkor növekedésével csökken).
  • Általában az egyéni, genetikailag meghatározott termékenység
  • A nők életmódbeli szokásai (pl. étrend, dohányzás)
  • Szexuális aktivitás/nemi közösülés gyakorisága
  • Betegségek vagy gyógyszerek

Elméletileg egy fogamzásgátló gyártója végezhetne egy Pearl Index-vizsgálatot, és csak olyan nők vehetnének részt benne, akik szexuálisan absztinens életet élnek, azaz egyáltalán nem élnek szexuális kapcsolatot.

Természetesen a Pearl-index ekkor 0 lenne, mert egyetlen nő sem esne teherbe a tanulmánya során. Így aztán a fogamzásgátlóját a nagyszerű eredménnyel reklámozhatja, holott ez valójában meghamisított.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Pearl-index csak a fogamzás elleni védelmet méri. Azt, hogy az adott fogamzásgátló véd-e és milyen mértékben a nemi úton terjedő betegségek ellen is, nem veszik figyelembe.

Az óvszer az egyetlen fogamzásgátló, amely véd a nemi betegségek ellen - és hormonmentes!

Az óvszer Pearl-indexe 2 és 12 között van, attól függően, hogy előfordulnak-e alkalmazási hibák.

Tippek az óvszer helyes használatához

Miért az óvszer még mindig mindenes, ha fogamzásgátlásról van szó: A tablettával, spirállal és társaival ellentétben az óvszer a nemi úton terjedő betegségek, például a HIV és a gonorrhoea ellen is véd. Ezért az óvszerről nem szabad lemondani, különösen alkalmi ismeretségek és egyéjszakás kalandok esetén. Az óvszer azonban a hosszú távú partnerkapcsolatokban és kapcsolatokban is megvan a maga előnye: Nincs szükség hormonális fogamzásgátlók használatára, amelyek súlyos mellékhatásokat okozhatnak, például vérzési zavarokat, hányingert, trombózist és depressziót.

A megfelelő méretű óvszerrel alig érzi az óvszert.

Miért van az, hogy sokan még mindig óvszer nélkülöznek? Különösen a férfiak panaszkodnak gyakran az érzés elvesztésére, vagy idegesítőnek találják az óvszert. A legtöbb esetben azonban egyszerűen nem a megfelelő óvszerméretet használják, ezért az óvszer lecsúszik, csíp, vagy éppen beszorul.

A megfelelő óvszermérettel minden passzol: az óvszer a péniszen, és így a szex közbeni érzés is. Tudja meg itt, hogy milyen méretű óvszerre van szüksége, és szerezze be a tökéletes MISTER SIZE óvszert, például egy praktikus próbakészletben.

Vásároljon óvszert most

Mister Size
További cikkek

Az óvszer megfelelő felhelyezése - hogyan kell csinálni anélkül, hogy idegesítő lenne

Olvassa el most

Barátság+, vegyes, nyitott kapcsolat és poligámia - mi a helyzet a modern párkapcsolati modellekkel?

Olvassa el most

Nem számít, milyen nagy vagy kicsi - szeretem a péniszemet

Olvassa el most