Skip to main content

Az óvszerek eltarthatósági ideje - minden fontos információ

Az óvszer a világon a legszélesebb körben használt fogamzásgátló eszköz, amelyet férfiak és nők egyaránt használnak. Viszonylag olcsók és könnyen beszerezhetők. Az óvszereket azonban csak egyszeri használatra szánják, és anyaguk miatt véges a szavatossági idejük. Ezért sokan kíváncsiak arra, hogy az óvszer meddig tart. Ebből a cikkből megtudhat mindent, amit az óvszerek eltarthatósági idejéről tudni kell.

Mennyi ideig tart az óvszer?

Az óvszerek általában csak korlátozott ideig tartanak. A legtöbb óvszer két-öt évig eltartható, ha nem használják fel, és hűvös, száraz helyen tárolják. Az eltarthatósági idő a felhasznált anyagtól és a kenőanyag pazarlásától egyaránt függ. A Mister Size óvszerek szavatossági ideje a gyártástól számított 5 év. Gyártóként ezt az 5 évet a csomagoláson szavatossági idő formájában tüntetjük fel, amely megadja, hogy meddig használható az óvszer. Fontos betartani ezt a dátumot, mert a lejárati idő után az óvszer már nem biztonságos, és például használat közben elszakadhat. Ha még mindig van olyan óvszer, amelynek lejárt a szavatossági ideje, azonnal dobja ki, és használjon új óvszert. Használat előtt mindig meg kell győződnie arról is, hogy az óvszer nem sérült vagy nem tárolták rosszul. A sérült vagy helytelenül tárolt óvszert is el kell dobnia, és nem szabad közösüléshez használni.

Hogyan állapíthatom meg, hogy egy óvszer már nem tartós?

A válasz valójában nagyon egyszerű: a csomagoláson és általában minden egyes óvszeren megtalálható a minőségmegőrzési idő. Ha megfelelően tárolták őket, akkor az óvszert a lejárati idő előtt habozás nélkül használhatja, de a lejárati idő után már nem. Ez azonban mindig attól függ, hogyan tárolják őket. Optimális körülmények között az óvszer akár 5 évig is eltartható, amint azt fentebb említettük. Ne feledje azonban, hogy az óvszerek eltarthatósága idővel csökken. Ezért ajánlatos nem túl sokáig várni a használatukkal. Fontos továbbá, hogy figyelmesen olvassa el a csomagolást és az utasításokat, hogy biztosítsa a termék helyes használatát és megfelelő tárolását.

Mi történik, ha lejárt óvszert használok?

A lejárati időn túli óvszereket soha nem szabad szex közben használni, mert a lejárt óvszerek sokkal könnyebben elszakadhatnak, vagy már porózusak. Ezért nem nyújtanak megbízható védelmet sem a szexuális úton terjedő betegségek, sem a nem kívánt terhesség ellen. Ezért kérjük, azonnal cserélje le a lejárt óvszert.

Tipp: Nem kell mindig kidobni a lejárt óvszert, de nem szabad többé használni szex közben. Ami azonban még mindig lehetséges, az az, hogy például a csap vízkőmentesítésére használja őket. Egyszerűen csak óvatosan töltse meg az óvszert egy kevés ecettel, majd helyezze az óvszert a csapja fölé, hogy az ecet átitathassa a csap kifolyóját. Hagyja az óvszert az ecettel együtt a csapon néhány órán át, pl. egy éjszakán át. Ezután tiszta vízzel leöblítheti, és máris készen áll a mesztelenítésre.

Hogyan biztosíthatom, hogy az óvszerem hosszú ideig kitartson?

A legtöbb óvszer természetes gumilatexből készül, és ez az anyag viszonylag robusztus. Az óvszerek azonban idővel porózussá válhatnak, és elveszíthetik hatékonyságukat. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg a lejárati idő előtt, az óvszereket mindig hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni. A hideg kevésbé káros az óvszerekre, mint a nagy meleg. Itt többet megtudhat arról, hogy az óvszerek hogyan tűrik a különböző hőmérsékleteket.

Használat után az óvszert azonnal el kell dobni.

Az óvszereket csak egyszeri használatra szánják, és használat után azonnal el kell őket dobni. Ha felnyitotta az óvszer pecsétjét, majd nem használta fel, ez is ok arra, hogy később ne használja. A csomagolás felbontása után az óvszer fénynek van kitéve, és kiszáradhat. A sérült vagy felnyitott plombákat szintén ki kell dobni.

Lejárt az óvszered? - Rendelje újra most

Rendelje meg óvszerét az egyéni óvszer méretben most!

A boltba

Mister Size
További cikkek

Az óvszer megfelelő felhelyezése - hogyan kell csinálni anélkül, hogy idegesítő lenne

Olvassa el most

Barátság+, vegyes, nyitott kapcsolat és poligámia - mi a helyzet a modern párkapcsolati modellekkel?

Olvassa el most

Nem számít, milyen nagy vagy kicsi - szeretem a péniszemet

Olvassa el most