Skip to main content

Luxemburg vezet Európában a fogamzásgátlás terén

94,2%-os eredményével Luxemburg vezeti a "Szexuális és reproduktív jogok európai parlamenti fóruma" által készített európai fogamzásgátlási rangsort, szorosan követve az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Belgiumot. A Contraception Atlas 2024 rangsorát az egyes országok fogamzásgátlókhoz való hozzáférésre, a családtervezési tanácsadásra és a fogamzásgátlással kapcsolatos online tájékoztatásra vonatkozó kormányzati politikájának értékelése alapján állítja össze.

Európát még mindig jelentős különbségek jellemzik a fogamzásgátlási politika terén Kelet- és Nyugat-Európa között. A"Fogamzásgátlás-politikai atlasz 2024" feltárja az eltéréseket: Míg az olyan nyugat-európai országok, mint Luxemburg (94,2%), az Egyesült Királyság (94,1%), Franciaország (93,2%) és Belgium (91,1%) magasan állnak a fogamzásgátlókhoz és tanácsadáshoz való átfogó hozzáférés biztosítása tekintetében, addig a kelet-európai országok, mint Lengyelország (33,5%), Magyarország (40,0%) és Örményország (40,7%) a spektrum alsó határán helyezkednek el.

Az olyan országok, mint Hollandia (81,1%), Svédország (77,1%) és Németország (75,1%) továbbra is az első harmadban vannak. Ausztria (61,7%), Svájc (58,3%) és Olaszország (57,3%) például a középmezőnyben helyezkedik el.

Luxemburg azon kezdeményezése, hogy 2023. április 1-jétől teljes mértékben, korhatár nélkül fedezi a fogamzásgátló szerek költségeit (kivéve az óvszereket), nem csupán kiemelkedővé teszi az országot Európában, hanem szöges ellentétet is jelent a kelet-európai helyzettel. Egyes országokban a modern fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférés, a tájékoztatás és a fogamzásgátlás társadalmi elfogadottsága továbbra is komoly kihívást jelent. Különösen Lengyelország, amely jóval az európai átlag alatti helyezéssel rendelkezik, rávilágít arra, hogy politikai és társadalmi reformokra van szükség ezen a területen.

Több európai ország fedezi a költségeket

Az atlasz összesen 46 európai országot elemez, és azt mutatja, hogy bár 22 ország részben fedezi bizonyos fogamzásgátló szerek költségeit, és 44 országban a nemzeti egészségügyi rendszeren keresztül tanácsadást biztosítanak, e szolgáltatások minősége és elérhetősége nagymértékben eltér. Míg Nyugat-Európában gyakran biztosítják a fogamzásgátlás költségeinek megtérítését legalább bizonyos fogamzásgátló készítmények és bizonyos korcsoportok esetében, és a tanácsadáshoz való hozzáférés széles körben elterjedt, addig a kelet-európai országok a korlátozott elérhetőséggel, a magas költségekkel és az információhiánnyal küzdenek.

Luxemburg mellett Franciaország is példát mutat a költségtérítésre: 2022 óta a 25 éves korig terjedő nők számára a fogamzásgátlók költségeit az egészségbiztosítás fedezi, 2023 óta pedig az óvszer is ingyenesen elérhető a gyógyszertárakban a 25 éves korig terjedő francia nők számára. Az Egyesült Királyságban is van valami hasonló.

Luxemburg vezető szerepe ezen a területen hangsúlyozza a politikai támogatás és a szexuális és reproduktív egészségügybe való befektetés fontosságát. A nagyhercegség példája azt mutatja, hogy az előrelépés lehetséges, ha a kormányok prioritásokat állítanak fel és a forrásokat ennek megfelelően osztják el.

A Kelet- és Nyugat-Európa közötti szakadék

A fogamzásgátlási politika területén Kelet- és Nyugat-Európa között fennálló szakadék arra emlékeztet bennünket, hogy még sok a tennivaló. Folyamatos erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy Európában mindenki hozzáférjen a saját reproduktív egészségével kapcsolatos tájékozott döntések meghozatalához szükséges információkhoz és forrásokhoz.

Luxemburg úttörő szerepe és az olyan szervezetek munkája, mint a Planning Familial, inspiráló példája annak, hogy az elkötelezettség és a politikai támogatás hogyan hozhat jelentős javulást a szexuális és reproduktív egészség terén. Reméljük, hogy más országok is követni fogják ezt a példát, hogy leküzdjék a fogamzásgátlási politika eltéréseit, és olyan Európát hozzanak létre, ahol mindenkinek joga van a szabad és tájékozott választásra a családtervezés terén.

A védelemnek is szerepet kell játszania

A fogamzásgátlás mellett úgy gondoljuk, hogy a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelemnek is szerepet kell játszania. Sajnos sok fogamzásgátló nem nyújt megfelelő védelmet a nemi úton terjedő betegségek ellen, és ezek száma az utóbbi években ismét emelkedett. Nagyszerű, ha a fogamzásgátlók ingyenesen elérhetők - de ha nem tartalmaznak óvszert, mint például Luxemburgban, akkor sajnos nincs védelem a nemi úton terjedő betegségek ellen. A hormonális mellékhatásokra itt is kevés figyelmet fordítanak, a fogamzásgátló tablettát népszerűsítik, mint a fő lehetőséget. Azonban egyre több ember joggal utasítja el a hormonális mellékhatásokat.

Hogyan védekezhet a szexuális úton terjedő betegségek ellen?

Európában kapható megfelelő óvszerek

Bár bizonyára sok országban még mindig sok a tennivaló, és a betegségek elleni védekezést is figyelembe kell venni, a jó hír az, hogy az elmúlt években sok minden történt, és például a Mister Size megfelelő óvszerei ma már szinte minden európai országban kaphatók.

A Mister Size országok áttekintéséhez

A különböző méretű, egymáshoz illeszkedő óvszerek előnye, hogy a hagyományos óvszerekhez képest növelik a biztonságot és a jó érzést az óvszer használatakor. Ha az óvszer illik Önre, akkor nem csúszik le, és nem szorítja be a péniszét, így gondtalanul élvezheti a szerelmi életet. Az óvszerek könnyen és olcsón beszerezhetők, és például online is megrendelhetők.

Találja meg a megfelelő óvszert most

Mister Size
További cikkek

A megfelelő óvszer méretének meghatározása 4 egyszerű lépésben

Olvassa el most

Vannak olyan hőmérsékletek, amelyek veszélyesek az óvszerekre?

Olvassa el most

Az óvszer megfelelő felhelyezése - hogyan kell csinálni anélkül, hogy idegesítő lenne

Olvassa el most