Skip to main content

Hormonmentes fogamzásgátlás nők számára, a legjobb módszerek

Ebben a cikkben a hormonmentes fogamzásgátlókról és az Ön, mint nő számára elérhető fogamzásgátló módszerekről olvashat. Azt is megtudhatja, hogyan működnek a módszerek, mennyibe kerülnek és mennyire biztonságosak.

A biztonság jelzésére a Pearl-indexet használjuk. Ez azt jelzi, hogy hány nő esett teherbe, ha 1 éven keresztül rendszeresen használta a fogamzásgátló módszert. A 15-ös Pearl-index azt jelenti, hogy 100 nőből 15-en estek teherbe egy év alatt ezzel a módszerrel.

Milyen fogamzásgátló módszerek állnak a nők rendelkezésére?

A férfiaknak szánt fogamzásgátló módszerekkel ellentétben a nők számára a fogamzásgátlók egész sora áll rendelkezésre. Összességében 4 különböző kategóriába sorolhatók:

Hormonális fogamzásgátló módszerek: Ezekben a fogamzásgátló módszerekben a szervezet saját ösztrogénjeit és progesztogénjeit különböző módon adagolják. Ezek a hormonok becsapják a szervezetet, hogy azt higgye, terhes vagy, ami azt jelenti, hogy többé nem eshetsz teherbe.

Kémiai fogamzásgátlók: Röviden, a kémiai fogamzásgátlók, például a fogamzásgátló gélek vagy krémek elpusztítják a spermiumokat, vagy mozgásképtelenné teszik őket. Ezeket a spermicideket csak más fogamzásgátlókkal együtt szabad használni, mert önmagukban túlságosan nem biztonságosak.

Mechanikus fogamzásgátló módszerek: Ezek közé tartozik a női óvszer, a méhnyakfedő vagy a réz fogamzásgátló. Ezek a fogamzásgátlók olyan gátat hoznak létre, amelyen a spermiumok nem tudnak áthatolni.

Természetes fogamzásgátlók: A hormonmentes fogamzásgátló módszerek e kategóriájába tartozik a hőmérséklet-módszer vagy a naptármódszer. Alapvetően ezeknek a módszereknek az a célja, hogy megfigyeljék a szervezetét, hogy meghatározzák a termékeny napokat.

Természetes fogamzásgátlás

Jelenleg 5 különböző természetes fogamzásgátló módszer létezik, amelyekkel hormonmentes fogamzásgátláshoz juthat. A szép az, hogy ha helyesen és rendszeresen használják őket, akkor nagyon biztonságosak lehetnek.

Emellett sok nő arról számol be, hogy ezek a módszerek segítettek nekik jobban megérteni és érzékelni a ciklusukat és a testüket.

Már csak ezért is érdemes lehet kipróbálni egy vagy több módszert.

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad tartózkodni a közösüléstől, és nem szabad más fogamzásgátló módszereket, például óvszert használni csak az ovuláció napján. A spermiumok akár 4 napig is életben maradhatnak a méhben. Ez azt jelenti, hogy legalább 5 napos önmegtartóztatást vagy védekezést kell terveznie.

Természetes fogamzásgátlás a naptár módszerrel

A naptári módszerrel történő fogamzásgátlás a természetes fogamzásgátlás egyik legrégebbi módszere. Az 1920-as években Kyusaku Ogino és Hermann Knaus nőgyógyászok szinte egyidejűleg fejlesztették ki, ezért a módszert "Knaus-Ogino-módszer" néven is ismerik.

A naptári módszer használatához mindössze egy ciklusnaptárra vagy ciklusnaplóra van szüksége.

Fontos, hogy a számítás megkezdése előtt körülbelül 6 hónapig megfigyelje és dokumentálja a ciklusát. Rendszeres a ciklusa? Rendszeresen deviáns vagy szabálytalan?

A módszer alapvetően 28 napos ciklust feltételez, 14 nap után bekövetkező ovulációval.

A számítás módjáról itt olvashat bővebben.

Költségek: Körülbelül 6 eurótól egy ciklusnaptárért, de bármilyen naptárral működik.

Gyöngy index: 9 a 100-ból

Méhnyak módszer a tabletta helyett

A méhnyak módszerrel meg kell tapintania a méhnyakat vagy a méhszájat. Ez azért van, mert a menstruációs ciklus alatt változik. Közvetlenül a menstruáció után a méhnyak feszesnek és zártnak tűnik. A hüvely bejáratához is közelebb van.

A termékeny napokban a méhnyak puha (mint az ajkak) és kissé nyitott. Ráadásul most már beljebb van a test belsejében.

Ez a módszer jól kombinálható a következő természetes fogamzásgátló módszerekkel.

Költségek: Ingyenes

Gyöngy index: 3 és 23 között 100-ból

Fogamzásgátlás méhnyakváladék megfigyeléssel

A méhnyakváladék-módszer, más néven Billings-módszer, a méhnyakváladék-módszerhez hasonlóan működik.

A méhnyak nyálkája a ciklus során változik: a menstruáció után csomós és viszkózus, közvetlenül a peteérés előtt pedig tejes-felhős lesz. Minél közelebb kerül az ovulációhoz, annál folyékonyabb és tisztább lesz a méhnyak nyálkája.

A legtermékenyebb napokon a nyálkával az ujjai között szálakat húzhat.

A méhnyakváladék fogamzásgátló módszerének alkalmazásához minden nap meg kell vizsgálnia és fel kell jegyeznie a mennyiséget, a színt és az állagot. Ha a méhnyakváladék mennyisége rövid idő alatt megsokszorozódik, akkor 2-3 napon belül számíthat az ovulációra.

Költségek: Ingyenes

Gyöngy index: 15 a 100-ból

Hormonmentes fogamzásgátlás a hőmérsékleti módszerrel

Ennél a módszernél a testhőmérsékletet felkelés után hőmérővel kell megmérni, ezt nevezik bazális testhőmérsékletnek is.

Az ovuláció után a testhőmérséklet néhány tized fokot emelkedik, ahol a menstruációig marad, majd ismét csökken.

Mivel a testhőmérsékletet a stressz vagy a betegség is befolyásolhatja, mindig kombinálni kell más módszerekkel, például a Billings-módszerrel.

Néhány fitneszkövető már rendelkezik a testhőmérséklet folyamatos mérésére szolgáló funkciókkal. Ezek közé tartozik például a Fitbit vagy az Oura.

Költségek: A terméktől függően 2 és 399 euró között.

Gyöngyindex: 0,8-3 a 100-ból

Fogamzásgátlás a tüneti módszerrel

A tüneti fogamzásgátló módszer a hőmérsékleti módszer, a méhnyaknyálkahártya-módszer és szükség esetén a méhnyak- vagy naptármódszer kombinációja.

A különböző módszerek kombinálásával megbízhatóbb előrejelzést készíthet a termékeny napjairól.

Költségek: 2,- és 399,- euró között, esetleg az alkalmazások üzemeltetési költségei.

Gyöngy index: 0.4 a 100-ból

Réz tekercs, rézlánc vagy rézgolyó a hosszú távú fogamzásgátláshoz

A réz fogamzásgátlók nagy előnye, hogy a nőgyógyász egyszer helyezi be őket, és ezt követően akár 5 évig is használhatja őket. Hathavonta ellenőrizni kell, hogy minden a helyén van-e még, és ennyi.

A réz károsítja a spermiumokat, és mozgásképtelenné teszi őket. Ezenkívül a méhnyak is megváltozik, ami szintén megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a spermiumok behatolását.

Ezeknek a hormonmentes fogamzásgátlóknak a hátránya, hogy rendkívül fájdalmas a behelyezésük és eltávolításuk. Bizonyos esetekben erősebb menstruációs vérzést és kellemetlenségeket is okozhatnak.

Költségek: körülbelül 120-400 euró.

Gyöngyindex: 0,4-1 a 100-ból

Pesszárium vagy méhnyakfedő hormonok nélküli fogamzásgátláshoz

Ez a két hormonmentes fogamzásgátló módszer technikai fogamzásgátló a nők számára. Ezek szilikon korongok, amelyekben egy rugós gyűrű is található. A pesszárium vagy a méhnyakfedő akár 2 órával a szexuális együttlét előtt is behelyezhető, hogy blokkolja a spermiumokat.

A fogamzásgátlók tehát gátat képeznek a méhnyak előtt, amely tovább erősíthető spermicidek, például fogamzásgátló gélek vagy krémek alkalmazásával.

A méhnyakfedők még kissé rá is tapadhatnak a méhnyakra, így szorosabban illeszkednek.

A tabletta ezen alternatíváinak hátránya, hogy a szex után legalább 8 órán át a hüvelyben kell maradniuk. Ezeket is speciálisan nőgyógyászoknak kell felszerelniük. Ezenkívül nem kívánt terhességhez vezethetnek, ha helytelenül helyezik be őket, és a nemi betegségek ellen sem nyújtanak védelmet.

Költségek: Körülbelül 31-70 euró, plusz a fogamzásgátló gélek vagy krémek, amelyek tubusonként 10-15 euróba kerülnek.

Gyöngy index: 1-től 20-ig 100-ból

Női óvszer mint a tabletta alternatívája

A női óvszerek vagy "femidomok" hasonlóak a férfi óvszerekhez. Használatához az egyik végét be kell helyezni a hüvelybe, és a helyén kell tartani. A második vége kívül marad, és a szeméremtest ajkait takarja. A péniszt továbbra is ez a latexbőr borítja, amely felfogja az összes spermiumot.

A femidom másik előnye, hogy a szexuális úton terjedő betegségektől is védelmet nyújt.

Sajnos vannak hátrányai is. Használat közben recseghetnek, csúszhatnak, és nem feltétlenül könnyű használni őket.

Költségek: körülbelül 8,50 és 10,50 között csomagonként.

Gyöngy index: 5 és 25 között 100-ból

Óvszerek a biztonságos fogamzásgátláshoz

A femidom alternatívájaként természetesen vannak olyan óvszerek, amelyeket a férfi visel.

Igaz, ebben az értelemben nem jelentenek fogamzásgátlót az Ön, mint nő számára, de még mindig egy hormonmentes alternatívát jelentenek, amely könnyen használható és beszerezhető.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és szórakozásban legyen velük, Önnek (vagy partnerének) meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő méretű óvszert használja.

Arról, hogy Ön vagy partnere hogyan találhatja meg a tökéletes óvszerméretet, itt olvashat.

Költségek: körülbelül 3,95 eurótól csomagonként.

Gyöngy index: 2-12 a 100-ból

Sterilizáció - hormonmentes, de végleges

A sterilizáció hormonmentes fogamzásgátló módszer olyan nők és férfiak számára, akik már nem akarnak gyermeket. Bár gyakran hirdetik, hogy a sterilizáció visszafordítható, a siker esélye alacsony, és még ha ez sikerül is, a sikeres terhesség esélye csökken.

Ezzel a módszerrel a petevezetékeket vagy elzárják, vagy elvágják. Ez megakadályozza, hogy a petesejtek a méhbe jussanak, így a megtermékenyítés lehetetlenné válik.

Költségek: Körülbelül 600-1000 euró (az egészségbiztosítás fedezi, ha az orvosi igazolás szerint a sterilizálás szükséges).

Gyöngy index: 0,1-0,3 a 100-ból

Mennyire biztonságos a coitus interruptus mint fogamzásgátló?

A coitus interruptus (más néven kihúzásos módszer) fogamzásgátló módszerként való alkalmazása az egyik legkevésbé biztonságos fogamzásgátló módszer.

A nem kívánt terhesség könnyen bekövetkezhet, és a szexuális úton terjedő betegségek átvitele ellen sem véd.

Ez a módszer elvileg a pénisz kihúzását jelenti a hüvelyből röviddel az ejakuláció előtt. Ez azonban nagyfokú önkontrollt igényel, és az ondó még az ejakuláció előtt kijöhet a péniszből.

A Pearl-index szerinti 4-18 terhesség csak hozzávetőleges becslés, és a valóságban valószínűleg még ennél is magasabb.

Költségek: Ingyenes

Gyöngy index: 4-18 a 100-ból

Következtetés a nők hormonmentes fogamzásgátlásáról

Számos különböző hormonmentes fogamzásgátló módszer és fogamzásgátló eszköz létezik, amelyeket nőként használhatsz a tabletta, a hormonpálcika vagy a hormontekercs helyett. Az Ön számára legmegfelelőbb módszer megtalálásához javasoljuk, hogy beszéljen nőgyógyásszal, vagy próbálja ki a természetes fogamzásgátló módszereket nők számára.

Olvassa el most a férfiaknak szóló új és régi fogamzásgátló módszerekről szóló bejegyzésünket, ha kíváncsi, hogy mi van a férfiak számára.

Mister Size
További cikkek

A jó szexnek nem kell tökéletesnek lennie

Olvassa el most

A tabletta - tényleg egyenlő jogok a szex közben?

Olvassa el most

Óvszer és síkosító: így megy a szex óraműpontossággal

Olvassa el most