Skip to main content

Az óvszer felváltja a fogamzásgátló tablettát, mint az első számú fogamzásgátló Németországban

Az idők változnak, még a fogamzásgátlás terén is. A Szövetségi Egészségnevelési Központ (BZgA ) 2023.11.16-i kiadványa szerint a németországi felnőttek fogamzásgátló magatartására vonatkozó 2023-as reprezentatív ismétlődő felmérés jelenlegi adatai azt mutatják, hogy az óvszer Németországban a fogamzásgátló tablettát felváltotta, mint a legkedveltebb fogamzásgátló eszköz.

A tabletta veszít népszerűségéből

A fogamzásgátló tabletta használata csökkenőben van. A válaszadóknak 2023-ban már csak 38 százaléka használta ezt a hormonális fogamzásgátlót, míg 2007-ben még 55 százalékuk. A nagy változást tükrözi, hogy 2007 óta először fordul elő, hogy az óvszert gyakrabban használják fogamzásgátlásra, mint a tablettát (53 százalékos arány). A fogamzásgátló magatartás e változásának hátterében a hormonális fogamzásgátló módszerekkel szembeni egyre kritikusabb hozzáállás áll. Az összes többi fogamzásgátló módszer csak a lakosság kis hányada számára játszik szerepet.

A hormonális fogamzásgátlással szembeni növekvő kritika

A hormonális fogamzásgátló módszerek elfogadottsága csökken. A nők és férfiak 61 százaléka úgy véli, hogy a hormonális fogamzásgátlás negatív hatással van a testre és a lélekre. Ehhez képest 2018-ban csak 48 százalék értett egyet ezzel az állítással. A fogamzásgátló tablettával vagy a hormonális fogamzásgátlással szembeni általános elutasításról a fogamzásgátlást alkalmazó nők 15 százaléka számolt be, míg tizenkét évvel ezelőtt csak 1 százalékuk.

Különösen szembetűnő a fiatal felnőttek kritikus hozzáállása a hormonokkal szemben. A 18-29 évesek körében a tablettát használók aránya tizenkét év alatt 72 százalékról 46 százalékra csökkent. Ugyanakkor e korcsoport 18 százaléka használ ma már olyan fogamzásgátló módszereket, mint a spirál, szemben a 2011-es 3 százalékkal.

A tolerálhatóság és a megbízhatóság középpontjában

A tanulmány szerint a szexuálisan aktív felnőttek 39 százaléka számára a megbízhatóság, 30 százalékuk számára pedig a könnyű használhatóság a meghatározó szempont a fogamzásgátló módszer kiválasztásakor. A jó tolerálhatóság 25 százalék számára egyre fontosabbá válik.

A költségek is szerepet játszanak

A nők és férfiak 19 százaléka számára fontos tényező a fogamzásgátló ára. Különösen a nők (30 százalék), a fiatal válaszadók (34 százalék) és az alacsony jövedelműek (39 százalék) erősítik meg a költségek fontosságát.

Jól tájékozottak a különböző forrásoknak köszönhetően

A válaszadók jól tájékozottnak érzik magukat: a 18-49 évesek 94 százaléka "nagyon jól" vagy "jól" tájékozottnak tartja magát a fogamzásgátlással kapcsolatban. A nőgyógyászati tanácsadás továbbra is a legfontosabb információforrás a nők számára (73 százalék). Érdekes módon a férfiak esetében először a weboldalak a leggyakrabban említett információforrás. Mi a Mister Size-nál is igyekszünk hozzájárulni óvszerblogunkkal, hogy még több és jobb információt nyújtsunk a fogamzásgátlásról és az óvszerekről.

Védelem a szexuális úton terjedő betegségek ellen

Mivel a jelenlegi adatok sajnos azt mutatják, hogy a szexuális úton terjedő betegségek száma egyre nő, az óvszer fokozott használata jó jel e tendencia megfordítására. A fogamzásgátló tablettával ellentétben az óvszer megbízható védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségek ellen, ezért könnyen elérhető, megbízható és olcsó fogamzásgátló, a hormonok mellékhatásai nélkül.

Következtetés

Németországban a fogamzásgátlási lehetőségek átalakulóban vannak. A hormonális fogamzásgátló módszerekkel szembeni kritikus hozzáállás oda vezet, hogy az óvszer a fogamzásgátló tablettát felváltja, mint első számú fogamzásgátló. A fogamzásgátló választásának középpontjában a tolerálhatóság, a megbízhatóság és a könnyű használat áll. Az interneten keresztül történő információszerzés lehetősége egyre fontosabbá válik. A Mister megfelelő óvszerével az Ön egyéni óvszerméretében a szórakozás és az érzés sem marad el, így az óvszer nem túl szoros és nem is csúszik le, és Ön gondtalanul élvezheti a szexuális együttlétet.

Határozza meg az óvszer méretét most

Vásároljon óvszert közvetlenül

Mister Size
További cikkek

Első alkalommal szexelni: Tippek és információk, hogy szép legyen

Olvassa el most

Mi az a Pearl Index - és miért jó az óvszer!

Olvassa el most

Az óvszerek helyes tárolása

Olvassa el most