Skip to main content

Az olcsó termékek rejtett kockázatai - nem csak az óvszereké

A mai globalizált világban a világ minden sarkából származó termékekhez való hozzáférés könnyebb, mint valaha. Az olyan kínai platformok, mint a Temu, az AliExpress és a Shein forradalmasították az online vásárlást azáltal, hogy termékek széles választékát kínálják nagyon kedvező áron. Az Appinio piackutató cég felmérése szerint 2024 januárjában a 16 és 65 év közötti németek 26 százaléka vásárolt már valamit a Temu oldalán. Ma már naponta mintegy 200 000 csomag érkezik Németországba Kínából.

Ezek között a termékek között vannak óvszerek is, amelyek olyan termékek, amelyeket Európában orvostechnikai eszközként kell engedélyeztetni és biztonságossági szempontból tesztelni, hogy optimális védelmet nyújtsanak nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a szexuális úton terjedő betegségek ellen is. A kedvező árak azonban mindig kérdéseket vetnek fel e termékek minőségével és biztonságával kapcsolatban. Ez a blogbejegyzés az olcsó termékek, különösen a távol-keleti óvszerek vásárlásával járó lehetséges kockázatokkal foglalkozik, és ajánlásokat ad arra vonatkozóan, hogyan védekezhet.

Minőségi és biztonsági aggályok

Az olcsó termékek, különösen az óvszerek vásárlásakor nem csak az árnak, hanem a minőségnek és a biztonságnak is a fő szempontnak kell lennie. Az óvszereket nemcsak a terhesség megelőzésére használják, hanem a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) elleni védelemre is. Az óvszerek hatékonysága azonban nagyban függ a minőségüktől. Tanulmányok* kimutatták, hogy a nemzetközi, amerikai vagy európai minőségi szabványoknak nem megfelelő óvszerekben nagyobb a szakadás és a szivárgás kockázata, ami jelentősen csökkenti a védelmet.

A különösen olcsó távol-keleti kiskereskedők számos terméke is nagyon jó lehet, vagy jó ár-érték arányú. Az óvszerekre azonban fokozott biztonsági követelmények vonatkoznak, amelyekről nem feltétlenül lehet első pillantásra felismerni, hogy a termék megfelel-e ezeknek. Az óvszerekkel és más intim termékekkel, például a szexuális játékokkal és a személyi síkosítókkal kapcsolatban azt is fontos szem előtt tartani, hogy ezek érintkeznek a testtel, és hogy az anyagok néha jobban szennyezettek káros anyagokkal, mint szeretnénk. Az elektronikus szexuális játékok esetében felmerül az elektromos biztonság kérdése is, amelyet nem feltétlenül tesztelnek olyan szigorúan, mint például Európában.

Hogyan működnek a kínai e-kereskedelmi platformok?

Az olyan platformok, mint a Temu, az AliExpress és a Shein az alacsony áraikról ismertek. Ezeket az alacsony költségeket gyakran az alacsonyabb termelési költségekkel rendelkező országokban történő gyártással érik el. A termékeket a platformok gyakran közvetlenül a gyártótól vásárolják meg nagy mennyiségben, vagy akár közvetlenül a gyártó csak akkor gyártja le őket, ha megrendelik és közvetlenül a vásárlónak szállítják. Ezzel még a raktározási és szállítási költségeket is megtakarítják. A termékek általában külön erre a célra bérelt repülőgépekkel érkeznek Európába, majd átadják őket a helyi csomagküldő szolgálatoknak. Az Európába naponta érkező csomagok áradata miatt a vámhatóság csak szúrópróbaszerűen tudja ellenőrizni azokat, és ezért nem tudja biztosítani, hogy minden nem biztonságos terméket kiválogattak, vagy hogy a célországban minden szükséges adót befizettek. Ha tehát Ázsiában óvszert rendel, annak át kell mennie a vámon, de ez nem nyújt olyan ellenőrzést, amely bizonyosságot adna arról, hogy a nem biztonságos termékeket kiválogatják, mivel nem minden küldeményt lehet ellenőrizni.

Ázsiában gyártott óvszerek:

Valójában a legtöbb óvszert ma már Ázsiában gyártják, még azokat is, amelyeket Európában és Észak-Amerikában vásárolhat neves márkáktól. Ennek ellenére gyakran jelentős minőségi különbségek vannak. Európában például szigorú szabályok vonatkoznak az óvszerekre, mivel azokat gyógyászati termékként kell engedélyeztetni. Ebben az esetben ez az ázsiai gyártásra is vonatkozik. Az Európába gyártott óvszereknek tehát az orvostechnikai eszközökről szóló törvény valamennyi követelményének meg kell felelniük. A gyáraknak nagyon szigorú minősítéseken kell átesniük, és minden óvszert külön-külön tesztelnek. Európában például van egy megfelelő ISO-szabvány, amelynek az óvszereknek meg kell felelniük: DIN EN ISO 4074

De miért gyártják az óvszereket elsősorban Ázsiában? Egyszerűen azért, mert a nyersanyagok ott teremnek. Az óvszerek természetes gumilatexből készülnek, amelyet a gumifa nedvéből állítanak elő. Általában Dél-Amerikában vagy Délkelet-Ázsiában termesztik. A főbb termesztő országok közé tartozik Thaiföld, Indonézia és Malajzia. A helyi termeléssel mi a Mister Size-nál lehetővé tesszük a helyi lakosság számára, hogy részt vegyenek a nyersanyagok értékláncában, és ne csak olcsón adják el a nyersanyagot Európának.

Amire érdemes odafigyelnie

Ha online szeretne óvszert vásárolni, akkor a következőkre kell figyelnie:

  • Helyi üzletek: Az uniós vagy akár az Ön országából származó üzletek esetében meglehetősen biztosnak kell lennie abban, hogy a termékek megfelelnek a vonatkozó helyi minőségi követelményeknek, mivel az adott országok piacfelügyelete is vonatkozik rájuk, és ennek megfelelően csak engedélyezett gyógyászati termékeket forgalmazhatnak. Természetesen, mint más ágazatokban, itt is előfordulhat egy-két olyan üzlet, amely kijátssza az előírásokat, vagy akár hamisított boltok is.
  • Eladói értékelések: Ellenőrizze más vásárlók értékeléseit és visszajelzéseit a termék minőségére és az eladó megbízhatóságára vonatkozóan.
  • Termékleírások: Óvakodjon a homályos vagy nem megfelelő termékleírásoktól. A megbízható termékek általában részletes információkat tartalmaznak az anyagokról és a termékjellemzőkről.
  • Visszatérítési politika: Ellenőrizze az eladó visszatérítési politikáját. A vevőbarát visszaküldési politika az eladó megbízhatóságát jelezheti.
  • Ellenőrizze a márka weboldalát: Ha az Ön által kiválasztott óvszermárka rendelkezik saját weboldallal, akkor azt általában nagyon könnyen megtalálhatja egy internetes keresés segítségével, és többet megtudhat a termékről, valamint gyakran az ajánlott értékesítési pontokról is. Az óvszerekkel kapcsolatos részletes információkat és a kiválasztott üzletek linkjeit közvetlenül a saját Mister Size Shop részlegünkben találja.
  • Legyen kritikus: Krit ikusan kell viszonyulnia a rendkívül alacsony árakhoz, amelyek gyakran a termék minőségének rovására mennek. Az óvszereket is hamisítják.

Az olyan platformokon, mint a Temu, az AliExpress, a Shein vagy más távol-keleti kiskereskedőkön keresztül történő olcsó termékvásárlás potenciális kockázatokat rejt magában a minőség és a biztonság szempontjából. Ezek a kockázatok azonban minimalizálhatók a termékinformációk és az eladói értékelések gondos ellenőrzésével. Létfontosságú, hogy óvszerhasználóként felelősséget vállaljon azért, hogy a megvásárolt termékek ne csak jó ár-érték arányúak, hanem biztonságosak és hatékonyak is legyenek. Végső soron a döntés az Öné, de a tájékozott választás segíthet megóvni egészségét és biztonságát.

Hogyan takaríthat meg pénzt az óvszereken biztonságosan

Ha megtalálta az óvszer méretét, javasoljuk, hogy vásároljon egy nagy kiszerelésű csomagot, és spóroljon az óvszerenkénti áron. Az óvszerek szavatossági ideje a gyártás után több év, és általában nem árt, ha 1 vagy akár 2 év átlagos használatra vásárol óvszert. Mivel természetesen mindenkinek nagyon egyéni az óvszerfogyasztása, a Mister Size extra különböző csomagméreteket kínál, a kipróbálásra szánt 3 darabos csomagtól a 10 darabos csomagon át a 36 óvszert tartalmazó nagy kiszerelésig, vagy 2024-től 100 darabos zacskóban is.

A Mister Size üzlethez

Óvszerek a nyaraláson

Ha például a Távol-Keletre, Afrikába vagy Dél-Amerikába utazik nyaralni, érdemes előre tájékozódni, hogy érdemes-e óvszert vinni magával, mivel a helyben kínált óvszerek minősége jelentősen rosszabb lehet (de nem feltétlenül kell), mint például Európában vagy Észak-Amerikában. Néhány évvel ezelőtt néhány országban, például Vietnamban* vagy Afrikában* valóságos botrányok voltak a helyi óvszerekkel kapcsolatban, amelyek nagyon rossz minőségűek voltak, és így jelentősen megnövekedett a nem kívánt terhesség és a betegségek átvitelének kockázata. A vonatkozó példákat gyorsan megtalálhatja például egy Google-kereséssel, vagy tekintse meg az oldal alján található linkeket a hivatkozások részben.

Mister Size
További cikkek

Első alkalommal szexelni: Tippek és információk, hogy szép legyen

Olvassa el most

Mi az a Pearl Index - és miért jó az óvszer!

Olvassa el most

Az óvszerek helyes tárolása

Olvassa el most